פריט #88
Days
Hrs
Min
Sec
ישראל - זכר למחצית השקל - 1984.
זכר למחצית השקל
מדליה ממלכית, תשמ"ד 1984
שמעון הצדק היה אומר: " על שלושה דברים העולם עומד: על התורה, ועל העבודה ועל גמילות- חסדים". עבודה זו היא עבודת בית המקדש שכללה בין היתר את קרבנות הציבור. בתורה כתוב: "העשיר לא ירבה והדל לא ימעיט". לכן כל איש, מגיל 13, היה תורם את מחצית השקל לעבודת הקודש, בין בארץ ובין בגולה. ולמה למנוע מבעלי- האמצעים לתרום יותר ממחצית השקל? כדי להמחיש כי כולם שוים לפני
הקב"ה, כולם אהובים.
ומדוע דווקא "מחצית השקל"? כדי שיזכור כל אדם שאין להשיג שלמות ללא שותפות עם חברו. כיום, בשבת שלפני ראש חודש אדר קוראים "פרשת שקלים". ובליל פורים נוהגים הגבאים בבתי- הכנסת להכין כמה טבע או מדליות המכילים לפחות 10 גרם כסף טהור (כשיעור מחצית השקל) כדי לאפשר למתפללים לקיים "זכר למחצית השקל". כל מתפלל "רוכש" לעצמו את מדלית הכסף (כנגד תרומה למטרות צדקה) ותורם אותה סמלית לעבודת הקודש, בשמו ובשם בני ביתו.
תרומת מחצית-השקל מהווה גם "תרופה מונעת" למזימות אויבי ישראל בכל הזמנים. המן הרשע ביקש "לקנות" מידי המלך אחשוורוש תמורת 10,000 שקלי כסף את כל יהודי הממלכה, המפורדים והמפולגים, כדי להשמידם. אולם, מול הסכנה, היהודים התלכדו ו"הקדימו את שקליהם לשקליו של המן" ובזכות זה ניצלו.
המדליה "זכר למחצית השקל" מכילה מעט יותר (כ-11 גרם) ממשקל הכסף הטהור, הדרוש לפי ההלכה.
פני המדליה
תעתיק של המטבע העתיק של מחצית השקל, והמילים זכר מחצית השקל.
גב המדליה
מגני דוד משולבים המבטאים את האחדות בעם, והפסוק: "לך כנוס את היהודים" (מגילת את ד' ט"ז).
היקף:
סמל המדינה והמלים "מדינת ישראל" בעברית ובאנגלית. במדליות הכסף "כסף 925" ובאנגלית "סטרלינג".